2012-04-12 07:42:03• hírek • Kegyes Csilla, MTI

Világrekordot döntött a vlagyivosztoki kábelhíd

Világrekordot döntött a vlagyivosztoki kábelhíd: az 1104 méteres fesztávú híd megelőzte a Boszporusz-szoroson átívelő társát. Az építés szinte legizgalmasabb szakasza, a híd utolsó elemének beemelésével helyi idő szerint csütörtökre virradóra az építőknek sikerült összekötni a szárazföldet a szigettel a távol-keleti Vlagyivosztokban.

Az éjszakai dokkolás a milliméteres pontossággal dolgozó mérnökök kérése volt, mivel a nap felmelegíti a fémlemezt, ami elősegíti a konstrukció tágulását. "Úgy döntöttünk, hogy a központi panelt hideg fémre tesszük" - mondta Igor Filkov, az építővállalat igazgató-helyettese.

Elmondása szerint a központi panel beillesztésének előkészítése körülbelül két órán át tartott és még körülbelül két és fél órát vett igénybe a több tonnás szerkezet 70 méterrel a tengerszint feletti magasságba emelése.
"Ez volt a legnehezebb és a legfelelősségteljesebb pillanat. A 100 tonnás panelt a szoros közepére egy vontatóhajó vitte, amelyet négy horgony tartott, majd speciális készülékek felemelték a dokkoló egységet, amelyet a munkások összekapcsoltak" - magyarázta Filkov.

"Ez az első ilyen híd, ilyet soha senki még nem épített. Senkitől sem tudtunk tanácsot kérni, de sikerült. A híd 200 évig fog állni" - büszkélkedett az orosz cég egyik igazgatója.
A dokkoláson több mint 300 ember dolgozott, a hidat a tervek szerint július elején adják át.
Az Orosz elnevezésű szigetre vezető vlagyivosztoki a világ egyik legnagyobb ferdekábeles hídja. A központi panel hossza 1104 méter, amely világrekord a hídépítésben.

Rekorder-híd épült Vlagyivosztokban

A legmagasabb oszlopok hossza meghaladja a 300 métert. A kábelrendszer összsúlya 3 és félezer tonna.
Vlagyivosztok részben ezzel az építkezéssel készül arra, hogy idén szeptemberben a szigeten rendezik meg az Ázsiai és Csendes-Óceáni Együtműködés Szervezete (APEC) csúcsértekezletét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: